Stervensbegeleiding
Illustratie van Luuk Barink

Graag begeleid ik mensen tijdens hun laatste levensfase.
Daarbij stem ik me af op de unieke mens.
Bestaat er nog iets na de dood?
Vraag gerust....

Sterven: De kans van je leven!

Het verschil tussen sterven op Gaia vanuit de oude Aarde en de nieuwe Aarde.

Wanneer het om sterven gaat dan zijn mensen in twee hoofdgroepen te verdelen. Er kan echter geen enkel kader toegepast worden op sterven vanuit de oude Aarde en sterven, met het bewustzijn van Het Ware Zelf, op de nieuwe Aarde. Stervensbegeleiding is een complexe gebeurtenis. In onderstaande tekst geef ik in hoofdlijnen de belangrijkste verschillen in ervaring aan.

Doodsangst (angst om te sterven) en Levensangst (angst om op aarde te leven).

Er is een groep mensen die angst heeft om dood te gaan, de doodsangst. En er is een groep mensen die angst heeft om te leven, de levensangst.

Zo zie je dat de mensen met een doodsangst alles uit het leven willen halen wat erin zit, omdat ze het idee hebben dat ze maar één keer leven. De ziekten die deze mensen ontwikkelen zijn over het algemeen orgaanziekten, ziekten die je terug vindt in de materie. De doodsangst zit in het hele energiesysteem en maakt dat organen hierop reageren. Deze mensen zijn veelal spiritueel onbewust en hebben angsten zitten op datgene wat er komt na de dood. Daarom zwijgen ze er maar liever over. Want als je er niet over praat bestaat het niet. Dit kan o.a. zijn ontstaan door een spiritueel trauma uit een vorig leven. Ze hebben de deur naar het Ware Zelf bewust of onbewust dicht gedaan om zichzelf te beschermen. Die ontkenning is ziekmakend. Deze mensen houden zich ook lang aan het leven vast ook al betekent dat lijden.

De mensen met een levensangst is de groep die zich bewust is dat er meer is dan alleen dit leven. Ze voelen dat er verschillende trillingen op aarde zijn. En door dit bewustzijn maakt het aardse leven ze vaak verdrietig en eenzaam. De ziekten die hierbij ontstaan beginnen ook als energetische ziekten en in eerste instantie psychische ziekten, waar dan pas op een later tijdstip de organen ziek worden. De kennis over levensangst is in de reguliere gezondheidszorg veelal onbekend, omdat er nog niet veel wetenschappelijke bewijzen zijn over het multidimensionale zelf. Dit zal gelukkig de komende jaren gaan veranderen. De mensen met een levensangst die maakt dat ze niet kunnen functioneren in de maatschappij krijgen vaak medicijnen en/of komen bij de reguliere psychiatrie terecht. (zie artikel nr. 16, geschreven door Els Zeldenthuis over haar bipolaire stoornis). De kans is dan dat de verbinding met het Ware Zelf minder wordt of verdwijnt.

Het ontbreken van bewijs is niet het bewijs van ontbreken!

Het onderscheid in stervensbegeleiding.

De stervensbegeleiding voor deze twee groepen zal dan ook beduidend anders behoren te zijn. Soms komt er ruimte in het bewustzijn van de mensen met doodsangst en is er een mogelijkheid om een tipje van de sluier op te lichten. Het is altijd belangrijk om te voelen hoeveel informatie de stervende aankan. Voorzichtig begeleiden in het "herinneren" kan een enorm verschil maken in de manier, waarop iemand komt te overlijden en verder kan gaan.

De stervensbegeleiding van mensen met een levensangst voelt over het algemeen lichter aan. De mensen hebben een bewustzijn opgedaan, waardoor er juist in de periode voor het overlijden ruimte komt voor inzichten over de ervaringen uit hun leven en het loslaten van de levensangst. De levensangsten kunnen iemand zo ver bij het Ware Zelf vandaan hebben gebracht dat doodgaan ook werkelijk lijden wordt. Hier kan door de juiste stervensbegeleiding verlichting gebracht worden.

Er zijn veel lichtwerkers die klaar zijn om de mensen in hun verschillende processen te begeleiden. Belangrijk is daarbij dat juist ook de lichtwerkers blijven aangeven dat ze delen vanuit de waarheid van het moment. We zijn allemaal onderweg en we kunnen nooit iets claimen als absolute waarheid. Juist bij de kwetsbare groep stervenden is het van groot belang om zuiver te zijn en geen schade aan te brengen voor een eventueel volgend incarnatieproces.

Als het mogelijk is om als stervensbegeleider over de reis na de fysieke dood te praten dan is het goed om de mensen te adviseren goed rond te kijken na het overlijden en vooral te voelen!

Er kunnen meerdere tunnels van licht zijn en de eerste hoeft niet perse de zuiverste te zijn. Zie mijn artikel: Ziel en Ware Zelf, het onderscheid.

Uiteindelijk zullen we zelf weer gaan bepalen wanneer we het fysieke lichaam willen verlaten. Dit zal gaan zonder angst en pijn maar gewoon, omdat we de behoefte voelen om dit te doen.

Jozette Robben

Geschreven in september 2014
Laatste wijziging: november 2015

Wil je een afspraak voor persoonlijke stervensbegeleiding of heb je vragen?
Neem dan contact met mij op via het contactformulier of bel me op nummer: 06 128 01 487